pelantar merenung bulan

gua ingat gua nak buat satu pelantar,khas utk merenung bulan..giler cool kan..klu nak ikutkan umah jenis mcm gua duduk skrg lagi senang sbb dah 5 tingkat..xyah susah2 dh nk buat pelantar..naek je bumbung pas2 bwk kerusi lipat..tp gua syak abg guard yg mcm polar bear dpn umah 2 xkan bagi gua gune space atas skali 2..

gua buat bising mase tgk bola pon kene sound,gua park moto lari 5cm je pon kene sound jugak,inikan plak gua nak lepas atas 2..2 yg gua plan nk buat pelantar je..lokasi gua nk buat pelantar 2 betul2 tepi post guard kt dpn 2..biar abg guard 2 rase sket..eksyen mengalahkan rambo..jalan pon nak mendada..lu siap la,pelantar gua siap nnti sekor2 gua ludah dari atas..hahahahhaa...

asas binaan pelantar gua 2 nnti senang je,xyah nk gune sume konkrit,batu,tiang besi sume bagai,gune kayu sudey..buat keras2 camne pon klu nk runtuh runtuh jugak..gua ingat petang esk gua nk masuk hutan kecil dpn umah 2..klu dpt jumpa pokok buluh lg style,baru pelantar gua ada ciri2 tradisional sket nnti..dpt dlm 20 batang besar2 peha pon dh cukup gua agak..

sambungannya gua ingat gua nak guna rotan je..rendam dulu dlm mane2 sungai selain sungai klang pas2 jemur lak dlm 2-3 hari baru rotan 2 gagah sket..tp klu gua x jumpe rotan esk,tali ampaian makcik umah sebelah terpaksa gua rembat.nnti gua bagi la makcik 2 naik pelantar gua biler dh siap nnti..

mule2 gua ingat nak wat xde bumbung biar open sket..jadi kalau nk renung bulan smbil baring pon boley nnti..tp gua tkut plak klu tibe2 nnti ujan ke salji ke jet ke najis2 burung ke yg jatuh gua plak yg kene balanya..jadi gua watla jugak bumbung bagi gua terlindung sket daripada ancaman dari langit..

bumbung 2 nnti gua nk wat style bumbung minangkabau..jgn tanya kenapa mesti minangkabau,kang gua emo x pasal2..pas2 kat atas pelantar 2 plak gua nk letak pokok2 kaktus,pokok2 bonsai,pokok2 hiasan..sume pokok2 yg renek la,kang letak pokok rambutan atas 2 nmpk sgt bangangnye plak kan..

2 je la serba sedikit mengenai pelantar merenung bulan yg gua akan bina nnti..tp gua ade masalah sket sebelum gua boley laksanakan projek mega 2..

errr,boley sape2 ajar gua camne nak kira tinggi,lebar,luas gune rumus matematik x??